14 februari 2019

Uitwisseling Finland 2019

Ook dit jaar mochten er weer leerlingen uit 4Havo, en 4 en 5VWO op uitwisseling naar Finland.
Na een zeer vroege maandagochtend, korte vlucht en een lange busreis kwamen we allemaal uitgeput bij onze gastgezinnen aan. Maar wel met typische Nederlandse lekkernijen natuurlijk. De twee verschillende dorpen waar we zaten, Jämsä en Mänttä hadden allebei een ander avondprogramma. De ene helft ging ijshockeyen en de anderen hadden een filmavond. 
Dinsdag kregen we met zijn allen een hartelijk welkom op Mäntän Lukio, één van de twee scholen. Het eetpatroon is heel anders daar, dus we hadden al een warme lunch om 11 uur 's ochtends! Daarna hebben we twee musea bezocht die gingen o.a. over de geschiedenis van Mänttä en de omgeving. 's Avonds ging de groep uit Jämsä ijszwemmen en de mensen uit Mänttä gingen sleeën en pizza eten. 

Het was de hele week wel een aangename temperatuur, een paar graden onder 0. Maar deze woensdag was het -15 graden Celsius en strak blauwe lucht!  In de ochtend gingen we met zijn allen naar de andere school, Jämsän Lukio, waar we ook weer een warm welkom van de rector kregen. Eerst hebben we kleine beestjes gemaakt van vilt, een typisch Finse bezigheid. Na de lunch, die weer om 11 uur was, gingen we frisbeeën in prachtige hoge sneeuw, waarin de ene na de andere sneeuwduik werd genomen in de heerlijk losse sneeuw (tot aan de knieën) ! Daarna gingen we 5 km langlaufen met halverwege een pauze bij een kampvuur waar we weer even konden opwarmen en worstjes hebben gerookt. 's Avonds ging de Mänttä groep ijszwemmen en de rest ging lasergamen in Tampere, een grote stad in de buurt van de twee dorpjes. 
Donderdagochtend gingen we weer naar de school in Jämsä. We lieten allemaal onze gemaakte filmpjes zien over Finse onderwerpen (zoals Noorderlicht, cultuur, geschiedenis en eetgewoonten) die we thuis hadden voorbereid. Na de lunch om half 11 gingen we naar een skigebied waar we met alle leerlingen, Finnen en Nederlanders, een leuk middagje hebben geskied. 's Avonds hadden we een lekkere chill avond waar we met elkaar hebben afgesproken om de typische Finse sauna en hottub uit te proberen.
Vrijdagochtend was het weer vroeg opstaan, want we gingen voor onze vlucht nog naar Helsinki. Daar hebben we natuurlijk alle mooie gebouwen even bekeken en een paar shoppingmalls bezocht. 's Avonds vlogen we weer terug naar Amsterdam waar we met de bus terug naar huis gebracht werden.
Iedereen was doodmoe, maar het was het absoluut waard. Want wat was dit een mooie reis met leuke reisgenoten, lieve gastgezinnen en hele mooie herinneringen! Finland is prachtig als alles bedekt is met een dikke laag sneeuw. We kijken uit naar april als we de Finnen in Nederland mogen ontvangen!