13 oktober 2016

MEP nationaal 2016


Alweer een week geleden begon mijn grote avontuur. Samen met mijn mede-gedelegeerde vertrok ik zondag naar Assen voor MEP nationaal 2016. Ik zat wederom bij de commissie Milleubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Dit maal was het onderwerp van het vraagstuk het verminderen van roken in de EU.

‘s Middags kwamen we aan in Assen waar twee commissies zouden vergaderen. Die middag hadden we een teambuilding activiteit met als doel om elkaar te leren kennen en beter in groepsverband te leren werken. Na een gezamelijke maaltijd vertrokken ik en Sophie Nanninga naar ons gastgezin in Assen. 

 

De twee dagen die daarop volgden bestonden voornamelijk uit vergaderen van 09:00 tot 17:00, veel koffie en innovatieve oplossingen voor ons grote probleem. We waren meer dan welkom op het provinciehuis in Assen, waar we twee dagen lang erg goed verzorgd werden! Vele gezellige dinertjes en lunches later vertrokken wij met de bus op woensdagmorgen richting Den Haag.

Eenmaal gesetteld in het Stay Okay hostel in Den Haag was het tijd voor de officiele opening in de Eerste Kamer. Na de wel bekende landenspeeches, zochten wij met onze delegatie een rustig plekje om de afgelopen dagen en de resoluties uitvoerig te bespreken. Toen alle onduidelijkheden uitgelegd waren was het tijd om te lobbyen. Om punten te scoren bij MEP, heb je spreektijd nodig en dus werden er vurig tegenspeeches geschreven en amendementen ondertekend.

Donderdag begon de plenaire vergadering in de oude Tweede Kamer. Onze resolutie werd als eerste besproken en helaas niet aangenomen. Wel had ik de mogelijkheid een mooie eindspeech te houden voor mijn resolutie en een paar debatpunten te behandelen. Tegen iedere resolutie was wel een speech geschreven en er moest hard gedebatteerd worden. Vrijdag middag kreeg ik nog de kans een tegenspeech uit te spreken tegen de resolutie over vluchtelingen. Na deze laatste resolutie gingen we over tot het bekend maken van de geselecteerde voor een internationale conferentie en tegen al mijn verwachtingen in werd mijn naam opgenoemd en mag ik samen met mijn MEP vriendinnetjes binnenkort nog een keer!

Esmee Streefkerk