5 februari 2019

De week van het debat

Direct na de toetsweken stonden er twee debat wedstrijden op het programma. Het “Renkums Scholierendebat” op dinsdagavond de 29ste januari en “Op Weg Naar Het Lagerhuis” op donderdag 31 januari. De 10 leerlingen die de 31ste zouden strijden in Arnhem in het provinciehuis waren al enkele maanden hierop voorbereid. In januari kwamen de laatste stellingen vrij en konden deze voorbereid worden.

Geheel anders was het bij het Renkums Scholierendebat. Drie derdeklassers, wilden wel meedoen en kregen de 28ste de stellingen onder ogen. Dat was flink doorwerken om voor iedere stelling toch minstens 5 voor en 5 tegenargumenten te verzinnen. Bij “al het vuurwerk moet verboden worden”, valt dat wel mee, maar bij “Om dart een bredere sport te maken, zullen de mannen er aantrekkelijker moeten uitzien” kost het even tijd om met goede argumenten voor de dag te komen. Het drietal weerde zich die avond prima; ze waren veruit de jongsten en eindigden middenin, op plaats 3.Tevens kreeg de jongste van het hele stel, Mees Lansbergen, de publieksprijs voor zijn pakkende voorbeelden en speeches.

In Arnhem waren oudgedienden, maar ook nieuwe talenten aan zet. De eerste twee rondes van drie debatten werden gewonnen door het Dorenweerd College, alleen de laatste ronde verloren we, bij het 1- op -1 debat en de grote speech. Daar blonken we duidelijk in uit. Al met al waren het twee geslaagde debatwedstrijden.