25 mei 2016

Dagverslag MEP Gelderland 2016


Vrijdag 27 mei
Vandaag de beslissende dag. De donderdagavond liet wel wat sporen na in de vorm van leerlingen die er wat suf bij zaten. Maar niet getreurd, want 5 commissies moesten hun resoluties verdedigen en in iedere commissie zat ook een leerling van ons. Veel Dorenweerd leerlingen hadden een taak in de commissie, ze moesten bv een speech houden of de uitkomst van de resolutie voorlezen. Vandaag hadden Evi, Esmee, Frederieke F en,Robin,  Nika en Femke het een en ander te zeggen tijdens het debat. Uiteindelijk zijn er vier resoluties aangenomen en zes verworpen. En dan……. Wie heeft het deze hele week het beste gedaan en mag door naar het nationale MEP debat in Den Haag??  Esmee Streefkerk wint met Evi Bruil als goede tweede en hier zijn alle leerlingen het mee eens.

Mw. Van Poederooijen

IMG_0646 IMG_0649


Donderdag 26 mei
Vandaag was de dag waar we deze week  naar toe hebben gewerkt: de tweedaagse plenaire vergadering. Voor de leken onder ons, de hakjes en pakjes moest aan en we werden om 09.15 verwacht op het stadhuis. Drie dagen lang heeft iedere commissie keihard gewerkt aan hun resolutie die we vandaag moesten presenteren en verdedigen. Het vraagstuk over de dna-data bank mocht het spits afbijten en verder werd er gediscussieerd over een europees vluchtelingenbeleid, de eurocrisis, werkeloosheid en tot slot de medicijnen markt. Dit laatste was tevens mijn commissie en samen met de resolutie over werkeloosheid waren dit de twee resoluties die vandaag aan werden genomen. Er werden speeches gehouden, amendementen ingedient, gedebatteerd en gestemd. Dit alles maakte van vandaag een zeer leerzame dag waar veel kennis werd uitgewisseld en iedereen met voldoening de dag kon afsluiten. En hierop kunnen we, zoals Babette in haar speech al had verwoord, met z'n allen gezellig wat drinken! 

Esmee Streefkerk 4V4
 

Woensdag 25 mei
Vandaag, de derde dag van MEP, stelde niet zo heel veel voor. Tenminste, de ochtend niet. De bedoeling was de puntjes op de i te zetten, en dan nog
even controleren. Dit is dus ook wat wij 's ochtends hebben gedaan. Toen we helemaal klaar waren hebben we onder een lekkere lunch een taakverdeling
gemaakt voor morgen. In de avond zijn wij met onze delegatie (Het groepje van het Dorenweerd College) uit eten gegaan en hebben wij heerlijk gegeten.
Later de avond gingen we naar het Stedelijk Gymnasium Arnhem, waar wij tot laat in de avond de resoluties hebben besproken met onze delegatie om ons voor te bereiden op morgen. Kortom, we zijn er klaar voor!!!

Evi Bruil 4V3

IMG_0628 IMG_0626


Dinsdag 24 mei 2016
Vandaag was de grote dag, we begonnen met de vergaderingen. Elke commissie begon op verschillende locaties in Arnhem met het opstellen van de IC's (problemen) en OC'S (oplossingen) van hun vraagstuk. Mijn vraagstuk ging over het huidige vluchtelingenprobleem. Vandaag heb ik dus geprobeerd om met mijn commissie hier oplossingen voor te vinden. Dat was nogal een opgave. Gelukkig kregen we ook de nodige pauzes, waardoor we lekker informeel met elkaar konden kletsen. 's Avonds ben ik met mijn commissie uit eten geweest. Daarna hadden we met alle MEP'ers een culturele avond op een school in Arnhem met de nodige hapjes en drankjes. Hoe dan ook een vermoeiende, maar vooral ook een geslaagde dag!

Femke Mertens 4V3


Maandag 23 mei 2016
Deze week doen wij, scholieren van het Dorenweerd College, mee aan het MEP (Model European Parliament). Erg benieuwd naar wat het MEP eigenlijk inhoudt. We kwamen een hal in waar eerst foto’s werden gemaakt van elke commissie. Toen wij in een grote zaal kwamen, waar speeches gehouden konden worden, hebben wij geluisterd naar de introductie die iedere school had voorbereid. De burgemeester van de gemeente Arnhem was zelf ook nog even langsgekomen om een korte toespraak te houden. Toen iedereen zijn zegje had gedaan gingen we naar een restaurantje waar we met zijn allen konden lunchen. Na de lunch zijn we naar het dichtstbijzijnde park gelopen, waar wij uitleg kregen over de teambuilding. Dit om onze commissie beter te leren kennen. Al met al een leuk begin van het MEP.

Elke van Burgsteden 4V1