Buiten de vastgestelde vrije dagen wordt geen verlof verleend. Dat staat in de Leerplichtwet. Leerlingen moeten de school bezoeken als er volgens hun rooster onderwijs wordt gegeven en mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. Ouder(s)/verzorger(s) zijn hiervoor verantwoordelijk. In uitzonderlijke gevallen kan bijzonder verlof worden verleend voor een of meer vrije dagen. Daarvoor moeten ouder(s)/verzorger(s) vooraf schriftelijk toestemming vragen aan de desbetreffende teamleider of leerlingencoördinator.
Als school werken we in het kader van Leerplicht en voortijdig schoolverlaten veel samen met het Regionaal Bureau Leerlingzaken Midden-Gelre. Zij werken voor jeugdigen van 5 tot 23 jaar zonder startkwalificatie die wonen in één van de volgende gemeenten: Arnhem, Duiven, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Voor de gemeente Lingewaard werken we alleen samen voor jeugdigen die ouder dan 18 zijn. Als school hebben wij een vast contactpersoon vanuit het RBL.
Wij werken met het RBL samen in de volgende situaties:
- Beginnend verzuim (tot 23 jaar): hiervan is sprake wanneer een jeugdige vermoedelijk ongeoorloofd verzuimt, maar nog niet aan de wettelijke norm van 16 uur in 4 weken voldoet. Deze jeugdigen worden via DUO gemeld bij het RBL. Vanuit het RBL wordt een gesprek met de jeugdige en/of ouders gevoerd. Ouders worden betrokken bij jeugdigen jonger dan 18 jaar.
- Wettelijk verzuim (tot 23 jaar): hiervan is sprake wanneer een jeugdige 16 uur in 4 aaneengesloten weken (vermoedelijk) ongeoorloofd verzuimt. Dit melden wij via DUO bij het RBL. Het doel is om samen te kijken hoe de jeugdige zo snel mogelijk weer volledig deel kan nemen aan het onderwijs. Het RBL werkt volgens de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS).
- Luxe verzuim (tot 18 jaar): hier is sprake van wanneer een jeugdige zonder toestemming van de directeur eerder op vakantie gaat of een dagje uit is. In bijzondere gevallen kan een jeugdige vrij krijgen buiten de schoolvakanties. Vraag hier als ouder altijd schriftelijk, via het aanvraagformulier van de school, toestemming voor bij de directie van de school. Als de directie geen toestemming geeft en de jeugdige verschijnt niet op school, dan wordt dit via DUO gemeld bij het RBL. Een gevolg kan zijn dat de leerplichtambtenaar proces verbaal opmaakt wegens het overtreden van de Leerplichtwet.
- Voortijdig schoolverlaten (18-23 jaar): Voor sommige jeugdigen die ouder zijn dan 18 jaar is naar school gaan niet altijd meer passend. Wanneer jeugdigen zonder een startkwalificatie uitvallen op school, worden ze via DUO gemeld bij het RBL. Het RBL neemt dan contact op met de jeugdige en onderzoekt samen met de jeugdige wat een passende vervolgstap is: school, werk of anders.
Wilt u meer informatie over het RBL of heeft u zelf vragen over Leerplicht of voortijdig schoolverlaten, kijk dan op
http://www.rblmidden-gelre.nl