Onze school heeft passend onderwijs hoog in het vaandel staan. Samen zorgen we voor thuisnabij onderwijs, ook voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
We vinden het belangrijk dat je als leerling gezien en gekend wordt. Je veilig en prettig voelen is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling. Wij bieden, binnen onze mogelijkheden, een passende begeleiding, zodat de capaciteiten van alle leerlingen optimaal kunnen worden benut. Afstemming en samenwerking tussen leerling, ouder(s)/verzorger(s), school en eventuele (externe) hulpverleners vormt een belangrijk uitgangspunt om maatwerk te kunnen bieden.
Onze school heeft vastgelegde (positief geformuleerde) regels met betrekking tot gedrag en omgangsvormen, die we actief naar de leerlingen uitdragen. Alle medewerkers signaleren tijdig onwenselijk en onveilig gedrag en acteren daarop adequaat. Onze school heeft een vertrouwenspersoon, maakt gebruik van een anti-pestprotocol met een anti-pestcoördinator en werkt volgens de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.
We handelen actief conform een verzuimprotocol en treden in het geval van verminderde aanwezigheid in gesprek met leerlingen en ouder(s)/verzorger(s).
Basisondersteuning
We dragen zorg voor een goede informatieoverdracht van po naar vo, vo naar vo, tussen de leerjaren en naar het vervolgonderwijs. Indien beschikbaar en met goedkeuring van ouder(s)/verzorger(s) worden gegevens over leerresultaten, stage- ervaring, sociaal-emotionele ontwikkeling, gedrag, verzuim en gegevens over geïndiceerde begeleiding overgedragen.
We informeren en betrekken ouder(s)/verzorger(s) en leerling actief bij de onderwijsvoortgang en ontwikkeling van de leerling.
Op het Dorenweerd College staat Talentgericht onderwijs centraal. Dit betekent dat onze focus is gericht op het laten ontdekken en ontwikkelen van de talenten van onze leerlingen. Maatwerk, differentiatie tijdens de les en het activeren van het leren van onze leerlingen zijn belangrijke uitgangspunten op het Dorenweerd. Onze ondersteuning is erop gericht om onze leerlingen hierbij te versterken.
We verlenen preventieve en licht curatieve ondersteuning bij:
- Leren (o.a. studievaardigheden / executieve functies, dyslexie, dyscalculie)
- Gedrag (o.a. leerlingen die baat hebben bij meer structuur, die stagneren in hun sociaal-emotionele ontwikkeling, die lichte vormen van autisme hebben)
- Gezondheid (o.a. slechtziendheid, slechthorendheid, rolstoelafhankelijkheid maar zelfredzaam, (fijne) motorische beperkingen, langdurige ziekte)
Onze school heeft een ruimte waar leerlingen rustig kunnen werken of zich terug kunnen trekken.
Wanneer nodig kan een leerling besproken worden in een intern ondersteuningsteam. Daarnaast kunnen we gebruik maken een Zorg Advies Team (ZAT). Ook kan de school een multidisciplinair overleg organiseren (MDO).
Extra ondersteuning
Ondanks een goed uitgeruste basisondersteuning kan het zijn dat leerlingen meer ondersteuning nodig hebben. Dit kan kortdurend of langdurend zijn. Voor deze leerlingen wordt een maatwerktraject ingezet. De benodigde extra ondersteuning binnen het maatwerktraject wordt vastgelegd in het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Dit plan wordt planmatig ingezet en geëvalueerd met ouder(s)/verzorger(s) en leerling. Een gedragsdeskundige is betrokken bij het opstellen van het OPP. Indien nodig betrekt de school specifieke deskundigheid van externe partijen.
Trajectvoorziening / Dorenweerd Ondersteuningsklas (DOK)
Voor sommige leerlingen is het, om verschillende redenen, tijdelijk niet mogelijk volledig onderwijs te volgen in de reguliere klas. Deze leerlingen bieden we de mogelijkheid om onderwijs te volgen in een zogenaamde trajectvoorziening.
Ondersteuningsprofiel:
Op het Dorenweerd College is er passend aanbod en ondersteuning voor (hoog)begaafde leerlingen, waarmee we onze leerlingen versterken in het kader van Talentgericht onderwijs. Er is niet alleen aandacht voor cognitieve en creatieve uitdagingen op maat, maar ook voor uitdagingen op het sociaal-emotionele vlak. Daarnaast versterken we onze leerlingen ook op het gebied van metacognitieve vaardigheden en executieve functies.
Overzicht basis- en extraondersteuning

Grenzen aan de ondersteuning
Wanneer we de ondersteuning die een leerling nodig heeft niet kunnen bieden, gaan we op zoek naar andere mogelijkheden. Daarbij kan gedacht worden aan het inzetten van externe hulpverlening of aan een andere school. Dit doen wij altijd samen met de leerling en ouder(s)/verzorger(s).
Voor leerlingen die buiten ons ondersteuningsprofiel vallen, kunnen we niet de noodzakelijke en gewenste ondersteuning bieden. Om deze reden plaatsen we die in principe niet op het Dorenweerd College. Ook als blijkt dat we de noodzakelijke ondersteuning voor een zittende leerling niet of onvoldoende kunnen bieden, dan gaan we op zoek naar andere mogelijkheden. Daarbij kan gedacht worden aan het inzetten van externe hulpverlening of aan het overstappen naar een andere, meer passende onderwijsplek op een andere school. Dit doen we altijd in samenspraak met de leerling en diens ouders/verzorgers.
Jaarplan schoolondersteuning
In ons jaarplan schoolondersteuning staat uitgebreidere informatie over hoe we de ondersteuning aan leerlingen die dat nodig hebben vormgeven.
Jaarplan schoolondersteuning 2024-2025
Schoolondersteungsprofiel
In ons schoolondersteuningsprofiel staat hoe de extra ondersteuning aan de leerlingen is vormgegeven. Dit document is met goedekeuring van MR, verlengd.
Schoolondersteuningsprofiel 2024-2025
Meer informatie...
Als u meer informatie wilt over Passend Onderwijs, kunt u de volgende websites raadplegen: