Leerlingen hebben recht op voldoende uren onderwijs (onderwijstijd) van goede kwaliteit. De overheid heeft daarom urennormen vastgesteld. De Inspectie ziet erop toe dat wij onze leerlingen voldoende onderwijstijd aanbieden. Onder onderwijstijd wordt verstaan het in schooltijd verzorgde onderwijs, het kunnen volgen van maatwerkuren, maar ook activiteiten zoals een stage, excursies, presentaties van het profielwerkstuk en buitenschoolse activiteiten die bij het onderwijsprogramma horen.
Voor het voortgezet onderwijs gelden de volgende urennormen:
- Vmbo (4 jaar): 3700 uur
- Havo (5 jaar): 4700 uur
- Vwo (6 jaar): 5700 uur
Van onderwijstijd is sprake als:
- een activiteit gaat om begeleid onderwijs (niet noodzakelijkerwijs begeleid door een docent);
- een activiteit deel uitmaakt van het aan de leerlingen aangeboden onderwijsprogramma;
- een activiteit wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van onderwijspersoneel.
Op het Dorenweerd College voldoen we aan de door de Inspectie vastgestelde urennormen. In de lessentabel kunt u per afdeling en per leerjaar zien hoeveel lesuren een leerling per week volgt.
Lesuitval
Lesuitval willen we zo veel mogelijk beperken. In de onderbouw vangen we de lesuren die uitvallen op door de inzet van een vervangende docent (IDU = inval door uitval). We hebben een extra IDU-medewerker aangesteld die deze opvanguren in eerste instantie voor de rekening neemt. Tevens hoort de opvang van de lessen die uitvallen in het takenpakket van elke docent.
Docenten die afwezig zijn vanwege scholing of andere activiteiten zorgen voor een zo goed mogelijke voortgang van hun programma door het aanleveren van lesmateriaal. Op deze manier kunnen de leerlingen zo veel mogelijk doorwerken aan het programma.
We zijn van mening dat op deze wijze en door de leerlingen tijdig te laten wennen aan het zelfstandig werken aan schoolopdrachten er zo weinig mogelijk onderwijstijd verloren gaat.