#TTO


Heb jij een vwo-advies, hou je van uitdaging en wil je het beste uit jezelf halen? Ga jij voor een succesvolle toekomst met een internationale of wetenschappelijke carrière? Dan past het tweetalig onderwijs op het Dorenweerd bij jou! Tto is meer dan alleen onderwijs in twee talen. Tto staat vooral voor onderwijs waarin jij kunt uitblinken. We leren je jouw capaciteiten optimaal te gebruiken en bereiden je voor op een vervolgstudie aan een universiteit, in Nederland óf daarbuiten. Naast je vwo-diploma behaal je ook je International Baccalaureate certificaat. Hiermee wordt je kans op toelating tot (internationale) universiteiten enorm verhoogd. Kortom; na je vwo-tto staan de deuren wereldwijd voor je open! 

Wat is tweetalig onderwijs?
Tto is een zesjarige vwo-opleiding. Je volgt dezelfde vakken als de leerlingen in de andere vwo-klassen en je behaalt ook hetzelfde diploma. Het grote verschil met ‘normaal’ vwo is dat tto nog meer gericht is op jouw toekomst. Je wordt voorbereid op een internationale of wetenschappelijke carrière, je leert academisch denken, kansen te zien en te benutten en het maximale uit jouw mogelijkheden en talenten te halen. Het klinkt nu misschien nog vaag en ver weg, maar terwijl jij je middelbare school volgt, word je mentaal klaargestoomd voor een succesvolle toekomst. Tto geeft je straks een betere start. 

English please!
Op veel universiteiten en in grote delen van het bedrijfsleven is Engels de voertaal. Bij tto krijg je daarom de eerste drie jaar ruim de helft van de vakken in het Engels. Voor die vakken krijg je ook Engelstalige boeken. Dat is best wel wennen. Daarom volg je een aantal uren extra Engelse les. Je krijgt dan les van een ‘native speaker’: iemand van wie Engels de moedertaal is. Hierdoor leer je de taal snel en goed. Dat is ook logisch, want je hoort en spreekt al snel zo’n 20 lesuren per week Engels. Aan het einde van klas 3 krijg je een Certificaat van de Universiteit van Cambridge waaruit blijkt dat je vloeiend Engels spreekt en schrijft. 

Voorbereiden op de universiteit
In de bovenbouw doorloop je, naast het reguliere vwo-examenprogramma, een driejarig, internationaal georiënteerd ‘pre-academisch curriculum’. Dat betekent dat je extra vakken en onderdelen krijgt, waarmee je jezelf voorbereidt op een universitaire studie.  Ongeveer 1/3 van je vakken krijg je nog in het Engels. Daarnaast ligt de focus op het International Baccalaureate (IB) English programma van het IBO (www.ibo.org ). Door het IB leer je al op een academisch niveau denken terwijl je nog op de middelbare school zit. Het ‘hoe pak ik het aan’ staat centraal en niet het ‘wat moet ik leren’. Door een intensief traject van analyseren, reflecteren en communiceren, krijg je de vaardigheden die essentieel zijn om met succes de universiteit te doorlopen. Met je IB certificaat willen ze je graag hebben op universiteiten over de hele wereld! 

Meer dan les alleen 
Met tto leer je veel, maar dat is niet alles. Je gaat ook echt de wereld ontdekken: GO GLOBAL! Zo ga je minimaal één keer naar Engeland, je doet mee aan een internationale uitwisseling, je loopt stage in het buitenland, er komen gastdocenten uit het buitenland en je bezoekt Engelstalige bedrijven en instellingen. Wij vinden dat tto’ers zo veel en zo veelzijdig mogelijk met de Engelse taal en een internationale cultuur in aanraking moeten komen. Daarom onderneem je allerlei leuke en interessante activiteiten. Je bezoekt en doet mee aan theatervoorstellingen, sportwedstrijden en verschillende interessante workshops. Als je wilt, kun je meedoen aan wedstrijden zoals The Junior Speaking Contest, BBC Young Writers Awards en de Kangaroo Wiskundewedstrijd. Zo krijg je de kans om te laten zien wat je allemaal kunt.

Uniek in de regio
Met tto geeft het Dorenweerd je een unieke kans die geen andere school in de regio Arnhem-Noord je kan bieden. Tto is alleen voor leerlingen met een vwo of gymnasium-advies. Je zit dan de eerste drie leerjaren in de tto-vwo klas. Je krijgt les van ervaren tto-docenten die je met veel energie, motivatie en kennis les geven in het Engels. Deze docenten worden ook wel ‘content and language integrated teachers’ genoemd. Dit betekent dat de docent niet alleen in een bepaald vak lesgeeft, maar dat ook in goed Engels doet. Het tweetalig onderwijs leert je creatief, kritisch, samenwerkend en open te zijn in alles wat je leert. Ook reflecteren is belangrijk in het tto; je leert naar jezelf te kijken en je eigen ontwikkelpunten te formuleren. Je wordt een wereldburger die de verschillen in de wereld ziet en waardeert. Op school word je actief uitgedaagd om kennis, vaardigheden en inzichten met elkaar te delen. 

Is tweetalig onderwijs iets voor jou?
Het tto is een bijzondere opleiding die behoorlijk wat van je vraagt. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn dan ook belangrijke voorwaarden voor een tto-leerling. Daarnaast moet je natuurlijk plezier in leren hebben. Voor het tto hanteren we binnen het Dorenweerd College de volgende toelatingseisen:

  • Een positief advies van de basisschool.
  • Goede Cito- en/of testscores die bij het vwo-niveau horen .
  • Indien nodig een intakegesprek, waarbij we vooral kijken naar je motivatie om tto te doen.
     

Ouderbijdrage
Een tto-opleiding is duurder dan een gewone opleiding. Internationale contacten, culturele activiteiten, materialen voor de mediatheek en examengelden bijvoorbeeld, brengen extra kosten met zich mee. Daarom vragen we een extra ouderbijdrage van 450 euro per leerjaar. We zouden het erg jammer vinden als je door deze extra kosten niet voor het tto kunt kiezen. Maak een afspraak met de afdelingsleider indien dit het geval is.

Meer weten?
Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Kijk dan ook eens op www.ikkiestto.nl

Klik op onderstaande afbeelding om de speciale tto-folder te bekijken.