KunstEnsHeader


#Kunst&Cultuur

Bekijk ook ons Instagram Account over kunst en cultuur op het Dorenweerd: Instagram account

Wij zijn een school met aandacht en passie voor kunst en cultuur. Behalve de 4 kunstvakken (Tekenen, Handvaardigheid, Muziek en Drama) op het rooster in de onderbouw, bieden we ook andere mogelijkheden om je talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ook krijg je in de bovenbouw het vak ckv. Daarnaast hebben wij o.a. een speciale kunstwebsite Dorenweerd Collage en er worden Kunstendagen georganiseerd. De kunstvakdocenten willen de leerlingen de kans geven te ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat zij willen. Cultuur verbreedt je horizon.  ‘Logica brengt je van A naar B,’ zo stelde Einstein, ‘verbeelding brengt je overal.’


Dorenweerd Collage
Dorenweerd Collage is het nieuwsblog voor kunst en cultuur op het Dorenweerd College. Een collage is een 'samenvoeging van verschillende delen tot een geheel' en dat is precies wat het blog is! Het is een samenwerking tussen alle creatieve vakken: tekenen, handvaardigheid, muziek en drama. Maar we werken geregeld samen met andere vakken. Je vindt hier alle nieuwtjes over bijzondere projecten, kunstzinnige excursies, artistieke acties, maar vooral veel mooie kunstwerken en kunstuitingen van leerlingen. Als je een speciale interesse hebt in kunst en cultuur is dit het blog echt wat voor jou!

Tekenen
In klas 1 tot en met 3 zit het vak Tekenen standaard in je lessenpakket. In de brugklas begin je bij de basis en leer je verschillende materialen te gebruiken. Je ontvangt dan ook een speciaal tekenetui waar je de rest van de onderbouw plezier aan zult hebben. In klas 2 en 3 leer je nog meer technieken en werk je toe naar steeds meer zelfstandigheid. In klas 4 havo en 4 vwo kun je zelfs kiezen voor Tekenen als eindexamenvak! Je werkt dan zeer professioneel en zelfstandig naar je eindexamenjaar toe, waarbij je veel vrijheid krijgt maar ook goed wordt gecoacht. Je krijgt daarnaast ook lessen theorie waardoor je je nog meer kunt verdiepen in de wereld van kunst en cultuur. Wij als docententeam proberen altijd te zoeken naar nieuwe ideeën om jou als leerling uit te dagen het beste uit jezelf te halen en om ook buiten de school te zoeken naar nieuwe uitdagingen. Zo doen wij o.a. mee met de Peace Poster Wedstrijd en met de Kunstroute Renkum.

Handvaardigheid
Handvaardigheid volg je in klas 1, 2 en 3. In klas 1 maak je kennis met verschillende materialen en technieken. Hoe zaag je bijvoorbeeld een figuur uit een plaat triplex? En uiteraard leer je ook hoe je het gereedschap in topconditie houdt. In klas 2 wordt je kennis van de materialen en technieken verder uitgebreid. In klas 3 krijg je meer vrijheid in techniek en materiaalgebruik. Het leukste aan handvaardigheid is dat, als je een opdracht krijgt, iedereen zijn eigen werkstuk maakt en dat er dus aan het eind van één opdracht allemaal verschillende werkstukken staan. 

Muziek
Muziek op het Dorenweerd is vooral veel muziek maken. Naast zingen leer je de beginselen op gitaar, keyboard, bas en drums. Al snel speel je met je klas samen en voer je een popnummer uit. Muziek is een podiumkunst daarom zijn er gedurende het jaar verschillende momenten waarop leerlingen optreden. Onze jaarlijks terugkerende DC Music Night is daarbij de klapper op de vuurpijl. Muziek op het Dorenweerd krijg je in klas 1 tot en met 3. Op havo- en vwo-niveau kun je muziek zelfs als eindexamen kiezen! Daarnaast biedt het Dorenweerd talentvolle leerlingen de mogelijkheid de externe vooropleiding te volgen aan het conservatorium (Artez). Hiervoor moet je wel eerst auditie doen die jaarlijks in juni plaatsvindt.

Klik hier om naar de website van ArtEZ te gaan: 
https://www.artez.nl/opleidingen/externe-vooropleiding

CKV
In havo 4 en vwo 5 en 6 volgen alle leerlingen het vak ckv (culturele kunstzinnige vorming). In klas 4 wordt met thema's gewerkt als: De Smaak, Subculturen, De Rebel en De Stad. In klas 5 worden 'De Zeven Zonden' in de kunst bekeken, waarbij er aandacht wordt besteed aan o.a. Jeroen Bosch en Jeff Koons. 

Kunstendagen
In klas 1 tot en met 3 heb je 1x per jaar een kunstendag. Op deze dagen komen gastdocenten van culturele instellingen, zoals bijvoorbeeld Introdans of 't Venster, workshops geven. We proberen op deze dag ook een voorstelling voor de leerling te boeken, zodat het een afwisselende dag wordt van actief bezig zijn en kijken en luisteren naar anderen. Zo gaan we al een aantal jaren met onze derde klassen naar een jongerenconcert van het Gelders Orkest. Ieder jaar opnieuw bekijken we het actuele aanbod van culturele instellingen om een zo verassend mogelijke dag te kunnen organiseren. Het zou zomaar kunnen dat je ontdekt dat activiteiten waar je niet zelf direct voor zou kiezen, onverwacht leuk blijken te zijn.