Vijf Airborne Ambassadeurs van het Dorenweerd College doen op 22 september 2018 mee aan de herdenking van de Slag om Arnhem op de Ginkelse Heide. Zij horen bij de honderden parachutisten die gedropt worden uit oude Dakota's. Omroep Gelderland heeft Sven gevolgd, die straks ook een sprong boven de Ginkelse Heide gaat maken. Bekijk de reportage hier! 


Woensdagmiddag begonnen we met zijn zevenen te oefenen. Wie weet iets over Catalonië? Wat weten we over klonen? En over de twitteractiviteiten van president Trump en andere politici? Want hier gingen enkele stellingen over. Esmee, Kiki en Jort hadden zich al eerder voorbereid, maar nu konden we oefenen met William, Tess, Lune en Ilyas.

De avond begon met een uitgebreid diner met aansluitend een briefing betreffende alle regels. De jury werd voorgesteld: een dame uit België, de burgemeester, Mw. Schaap en onze rector, meneer Maessen. Ieder team kreeg drie minuten de tijd om een stelling aan te vallen of te verdedigen. Esmee, Kiki en Jort bleven de eerste drie rondes goed overeind en wonnen de eerste ronde. Ook de halve finale werd op hun naam geschreven, maar bij het laatste debat hadden wij en de Belgische ploeg, onze tegenstander, zich voorbereid op de stelling: Europa verenigt zich allen bij een gezamenlijke vijand. Wat bleek, deze stelling moest zijn: Europa verenigt zich alleen bij een gezamenlijke vijand. Dat was even slikken; je ineens moeten inleven in een totaal andere stelling, maakte de verwarring groot. Ons team deed er alles aan, maar uiteindelijk besloot de jury dat het Belgische team won. Wel hadden wij de beste debater van de hele avond, namelijk Esmee Streefkerk. Zij kreeg dan ook een beker uitgereikt. Gefeliciteerd Esmee! 


Na een bitterkoude tweedaagse grondtraining afgelopen maart hebben de Dorenweerd Airborne-ambassadeurs Jort Huitink (5v), Edgar Staadegaard (4h) en Sven Veldhuis (5v) tijdens het Paasweekend hun eerste solo staticline-parachutesprong gemaakt. Bekijk hier de video van de parachutesprong!  

Vanaf vliegveld Breda International maakten zij ieder in totaal twee succesvolle sprongen. Niet alles liep perfect, zo lukte het Edgar niet helemaal om tegen de wind in te landen. Sven kwam bij zijn tweede sprong in plaats van op de dropzone op een erf van een boerderij terecht.  Na het springen werden, onder streng toezicht uiteraard, de parachutes door hen zelf gevouwen voor de volgende sprong.

Doel is het maken van een herdenkingssprong op de Ginkelse Heide op zaterdag 22 september 2018. Deze sprong maakt deel uit van een reeks van herdenkingsactiviteiten waar het Dorenweerd College bij betrokken is, zoals de Airbornewandeling en de bloemlegging op de begraafplaats in Oosterbeek.

De ambassadeurs moeten voor hun brevet nog drie sprongen maken. Het wachten is nu op gunstig weer. Dit houdt niet alleen zon in, maar ook weinig wind. Daarna zullen ze ‘current’ moeten blijven, wat in houdt een driemaandelijkse harnastest en een herhalingssprong eens in het half jaar.


Afgelopen weekend ondergingen vijf van de zes Airborne-ambassadeurs hun grondtraining. Aankomend weekend worden hopelijk de eerste echte parachutesprongen gemaakt. Het doel hiervan? Deelname aan de dropping op de Ginkelse Heide in september! 

Marin, Jort, Sven, Edgar, dhr. Lanters en dhr. Van Geest vormen samen het team van Airborne-ambassadeurs. Dit team wil de Airborne-gedachte van vrijheid en herdenken levend te houden binnen de school. Bijvoorbeeld door leerlingen meer te betrekken bij het verleden van deze omgeving. Voorbeelden van bestaande activiteiten zijn de bloemlegging op de begraafplaats in Oosterbeek en de deelname aan de YOUCEE-conferentie. Maar er worden ook nieuwe activiteiten georganiseerd, zoals deelname aan de dropping op de Ginkelse Heide en deelname aan de Airbornewandeltocht. 


Vrijdagmorgen 23 februari druppelden om half negen de eerste leerlingen binnen. Een beetje nerveus, maar dat levert net de juiste spanning op om goed te kunnen presenteren. Iedereen had zich op drie voorstellen voorbereid en samen met raadsleden van alle partijen vragen, amendementen en moties bedacht. In de drie rondes kwam van alles aan de orde; onderzoek naar windturbines, een bibliotheek, ouderen die lessen bij ons kunnen bijwonen, uitbreiding van de kinderboerderij waarbij de wethouder al een optie had op een pony voor slechts €100,-. Het was ook erg geruststellend dat de wethouder aangaf dat hij niet met het gemeentegeld ervan door zou gaan. Uiteindelijk won het voorstel waarbij moestuintjes zullen worden gerealiseerd samen met bewoners van Het Schild, Pro Persona en Iris zorg in Wolfheze. Omdat het al de 25ste editie van deze jeugdgemeenteraad was, kreeg alles een extra feestelijk tintje. De rector van het Dorenweerd College bood namens de school een plaquette aan waarop deze mijlpaal wordt herdacht. Het mooie was dat hier duidelijk werd dat deze dag een goede springplank naar het echte werk in een gemeenteraad kan zijn. Dit bewijst bijvoorbeeld Sophie Engelsma die vier jaar geleden hier meedeed en nu op plaats 4 op de kieslijst staat bij één van de politieke partijen in de gemeente. 

Bekijk hier een aantal foto's van de Jeugdgemeenteraad. 


Op donderdag 22 februari heeft Max, als Dorenweerd-winnaar van onze eigen wedstrijd, meegedaan aan de regionale Junior Speaking Contest op het Kandinsky College. De Junior Speaking Contest is een speechwedstrijd voor TTO-leerlingen uit de derde klas. De leerlingen moesten een speech van drie minuten geven, in het Engels en uit het hoofd. De wedstrijd had als thema "Living your Fantasy". Inhoud was erg belangrijk, maar ook de manier van spreken. Max blonk hierin in het bijzonder uit, want hij maakte het publiek meermaals aan het lachen. Hij mag heel trots zijn op deze prestatie. 


Eindelijk kunnen we gaan vlammen, maar eerst uitleg over de gang van zaken. In drie rondes moeten we proberen om andere groepen te verslaan. We hebben er zin in en ontdekken dat we tijdens de eerste sessie met onze V-rede, die Esmee had voorbereid, een goede slag slaan. De jury bestaat uit gemeenteraadsleden of oud-docenten en zij vinden dat we met die V-rede inderdaad gewonnen hebben, maar de volle eerste ronde verliezen we net; met 4 tegen 3 punten. Je kunt punten verdienen door goede argumenten, je voordracht, teamwork of humor en zo zijn er zeven onderdelen. Kiki en Job winnen ook hun 1-op-1 debat. In het heetst van de strijd vergeten we soms wat humor en theater in te brengen en dat maakt dat we uiteindelijk 1 ronde winnen en 2 verliezen. Al met al zo’n geslaagde dag dat de meesten volgend jaar weer mee willen doen. 


Dinsdag 19 december 2017 hebben Laura, Evy, Carlijn en Rosemarijn een kerstfeest georganiseerd voor de vluchtelingkinderen op de Wegwijzer. Dit idee was van Babette Laarhoven, zij had het met haar groepje als voorstel ingediend tijdens de Jeugd Gemeente Raad. Tijdens de voorbereidingen zijn we druk bezig geweest met de inkopen en de uitnodiging. Er moest veel gekocht worden, want ieder kind kreeg een cadeau en wat lekkers voor mee naar huis. De gemeente had dan ook geld voor ons vrijgemaakt en hiervan hebben we super leuke cadeaus voor de kinderen kunnen kopen. De kinderen kwamen uit groep 1 t/m 8 en de meeste woonden hier slechts 2 jaar in Nederland. (meer…)


Van 24 t/m 26 november hebben 12 leerlingen uit 2tto en 3tto deelgenomen aan de FirstMUN conferentie in Hardenberg. FirstMUN is een Model United Nations conferentie waar leerlingen het hele weekend in het Engels debatteren over beleid dat ook door de echte Verenigde Naties besproken wordt. Onderwerpen als sustainable energy, women's rights en democracy kwamen aan bod in de 6 commissies. Ook werden er workshops gegeven over debatteren, lobbyen en het maken van resoluties en amendementen. En als beloning was er een knallend feest op zaterdagavond. Onze leerlingen hebben ontzettend hun best gedaan, veel geleerd en vast en zeker ook nieuwe vrienden gemaakt onder deelnemers van andere scholen.

Best Delegates FirstMUN
Tijdens de FirstMUN conferentie werden onze leerlingen uitgeroepen tot best delegate in 3 van de 6 commissies. Mees Lansbergen (2T1), Alana Peters (3T1) en André Hoek (2T1) – voor wie het zelfs zijn eerste MUN was, hebben overtuigend gedebatteerd, gespeecht en gelobbyd voor de standpunten van hun land. We zijn erg trots op hen!


Om kwart voor zeven moesten we op school zijn. We zijn met de bus naar Den Haag gegaan. De busrit heen was erg rustig met wat mensen die muziek draaiden via hun speakers. Er was geen file of andere verhinderingen dus waren we ruim op tijd. Toen we aan kwamen kregen we een uur vrije tijd. In die tijd hebben veel mensen verschillende dingen gedaan. Na de vrije tijd gingen we naar het Escher museum. Daar moesten we opdrachten maken die met het museum te maken hadden. Er waren ook veel leuke dingen te doen in het museum. We hebben quizjes gedaan en diverse opdrachten. Toen we daar mee klaar waren kregen we weer een uur vrije tijd. We hebben toen een de stad bekeken en wat gegeten. Na de vrije tijd gingen we naar het begin van de rondleiding door de tweede kamer, waar we werden ingelicht over alles. We moesten daar onze tassen en mobiels laten omdat die niet mee mochten in de tweede kamer. Toen we bij de tweede kamer aankwamen moesten we eerst langs de beveiliging die onze jassen etc. controleerde. Ook wij moesten door een poortje. Langs de beveiliging moesten we onze jassen etc. in een kast/garderobe stoppen en die werd op slot gedaan. Wat ik jammer vond, was dat we onze petten en telefoon moesten inleveren. Hierdoor heb ik geen foto’s kunnen maken van Geert Wilders. Vervolgens liepen we naar de grote vergaderzaal van de tweede kamer. Daar gingen we zitten bij het vak van de toeschouwers. Ze waren aan het debatteren over de uitgaven die naar defensie gingen. Na daar een half uur te hebben gezeten gingen we naar de ridderzaal. Daar hebben we nog wat informatie gekregen over de ridderzaal, waarvoor deze werd gebruikt etc. Na de ridderzaal zijn we terug gelopen naar het begin van de rondleiding, daar hebben we nog een kleine quiz gedaan. Tijdens de hele rondleiding kon je namelijk munten verdienen en aan het eind kreeg degene met de meeste munten een prijs. Na de prijsuitreiking zijn we meteen naar de bus gegaan die terug naar Doorwerth ging. De terugreis was erg vermoeiend aangezien het heel warm was en er veel muziek door elkaar werd gedraaid. Ook was iedereen moe dus was er niet heel veel aan. Toen we aankwamen in Doorwerth gingen er veel mensen gelijk door naar de scholenmarkt. 

– Hugo Koenders

Bekijk hier enkele foto's van de excursie naar Den Haag!