Op woensdag 30 oktober werd het Dorenweerd College bezocht door de Mach-mit-Mobil. Dit is een initiatief van de Actiegroep Duits om jongeren te interesseren voor de Duitse taal.
De leerlingen van 2H1, 2H2, 2H3 en 2M1 kregen op deze dag een speelse Duitsles waarin punten verdiend konden worden tijdens opdrachten rond thema's als Duitse muziek, frisdrank, bezienswaardigheden en WhatsApp. De drie beste groepjes in elke klas wonnen iets lekkers, van een Duits merk, uiteraard. 🙂

Onder leiding van mevr. van der Noordt heeft 2M1 een eigen expositie in de St. Bernulphus te Oosterbeek ontwikkeld. Vanaf aanstaande maandag kun je in de kerk diverse kunstwerken bewonderen die zijn gemaakt door alle leerlingen uit 2M1.

Het begon allemaal als een fantasie, hoe leuk zou het zijn..; als we onze eigen grote expositie zouden kunnen krijgen?! En zo geschiedde, mevrouw van der Noordt kwam in contact met de kerk in Oosterbeek.
Kunstenaar Jan Toorop heeft daar namelijk 14 statie portretten voor gemaakt die er nu precies 100 jaar hangen. Dit is een jubileum en moet dan ook groot worden gevierd. Dit gehele jaar staat de kerk in het teken van Jan Toorop, de 14 statie portretten staan centraal met als thema de lijdensweg van Jezus Christus. Een lastig thema wat tegenwoordig wat verder van de leerlingen af staat. Toch hebben de leerlingen dit eigen kunnen maken en dit om kunnen zetten in een groot kunstwerk. Elke leerling heeft een plek in de kerk gekregen waar zijn of haar kunstwerk te bewonderen is.

Kom jij ook even kijken?!

Afgelopen vrijdag, 24 mei, is de aula voor het 5e jaar op rij omgetoverd tot 'Taaldorp'. Leerlingen uit 3 mavo die het vak Cambridge Engels volgen, hebben de afgelopen weken tijdens de lessen zich hierop voorbereid door na te denken over het inrichten van hun eigen situatie. Denk hierbij aan een pub, een politiebureau, restaurant, camping etc. Afgelopen vrijdag hebben ze de aula zo ingericht, dat er een zogenaamd 'Taaldorp' is ontstaan: een plek met verschillende situaties, aangekleed door leerlingen uit de Cambridge klas, die vervolgens gebruikt werden om gesprekjes te voeren alsof de leerlingen zich daadwerkelijk in bijv. een restaurant of telefoonwinkel bevonden.

(meer…)


Op 9 oktober 2018 zijn wij met mavo 4 naar Den Haag geweest. Om 8 uur vertrok de bus en we hebben zowat geen file gehad, waardoor we wat vrije tijd hadden. Daarna ging een klein deel van de groep naar het Panorama Mesdag en de rest ging naar het Escher museum. We moesten daar een opdracht maken voor CKV. In het Escher museum waren 3 verdiepingen waarbij je allerlei kunstwerken kon zien. In het algemeen vond de groep de derde verdieping het leukst. Als je daarmee klaar was had je nog wat vrije tijd. In de middag kregen we een rondleiding door de Ridderzaal. Toen we daarmee klaar waren en een quiz hadden gedaan gingen we naar de Tweede kamer. Voordat we de kamer in mochten moesten we door een strenge beveiliging heen, waarbij je je telefoon, tas en metalen spullen in moest leveren. Na dit gedaan te hebben mochten we de Kamer in waar we het afscheid van Alexander Pechtold hebben gezien, waar ook alle leden van de Tweede Kamer en de ministers bij aanwezig waren. Hierna hebben we een vragenlijst ingevuld bij het democratieLAB. Tijdens de rondleiding en de quiz kon je munten verdienen en wie uiteindelijk de meeste munten had kreeg een prijs. Na een leuke dag gingen we terug naar de bus. Nadat we een leuke terug reis hadden, waren we rond 19.00 terug op school.

Isabelle Kuners of Koenders en Elise Verhoef 4M3


Nog een paar dagen en dan is de zomervakantie weer voorbij. Hopelijk heb je genoten van de vakantie en ben je voldoende uitgerust om volgende week weer aan de slag te gaan. Bekijk hieronder de uitnodidingen voor de introductiedagen van volgende week:

Brugklas  Introductiebrief brugklas 2018
   
Leerjaar 2  Introductiebrief 2 mavo 2018 
  Introductiebrief 2 havo 2018 
  Introductiebrief 2 vwo 2018
  Introductiebrief 2 tvwo 2018
   
Leerjaar 3  Introductiebrief 3 mavo 2018
  Introductiebrief 3 havo 2018
  Introductiebrief 3 vwo 2018
  Introductiebrief 3 tvwo 2018
   
Leerjaar 4  Introductiebrief 4 mavo 2018
  Introductiebrief 4 havo 2018
  Introductiebrief 4 vwo 2018
   
Leerjaar 5  Introductiebrief 5 havo 2018
  Introductiebrief 5 vwo 2018
   
Leerjaar 6  Introductiebrief 6 vwo 2018

 


Om 11:45 vetrokken we uit Doorwerth richting de Ardennen. Na een tijdje in de bus gezeten te hebben, maakten we een stop om wat te eten bij de Mac Donalds. Toen we aankwamen moesten we alle bagage meenemen naar een grasveldje waar we na een korte uitleg zelf met een groepje van 4/5 personen een tent moesten opzetten. Nadat we de tent hadden opgezet werden de kookpitjes opgezet om vervolgens je eigen maaltijd voor te bereiden.

Na het eten werd er een groot kampvuur gebouw waar we het de rest van de avond lekker warm konden hebben. De eerste nacht was het redelijk koud. De eerste activiteit was het zelf bouwen van een eigen klimbos tussen de bomen. Na het bouwen van het klimbos mochten we het uiteraard ook zelf testen. Na het testen van ons zelf gemaakte klimbos gingen we door naar het bouwen van een eigen katapult. Hierna gingen we tokkelen, en als laatste twee activiteiten van de dag moesten we een stukje rijden met de bus naar een stuk waar hoge bergwanden waren, hier gingen we abseilen en de bergwand beklimmen. (meer…)


Op maandag 23 april zijn leerlingen uit de tweede klassen samen met zestien begeleidende docenten op excursie geweest naar Burgers’ Zoo. De excursie was georganiseerd vanuit de vakken nask en biologie en bestond uit twee opdrachten. Voor het vak biologie gingen de leerlingen op onderzoek in de Bush en de Desert naar de klimaatkenmerken en de aanpassingen die planten hebben om te kunnen overleven in de betreffende klimatologische omstandigheden.

Voor het vak nask vergeleken de leerlingen het bewegen bij twee verschillende diersoorten. Deze opdracht sluiten de leerlingen af met een PowerPointpresentatie in de les.

Het was een mooie dag met maar een paar regendruppeltjes. Het weer, de docenten en het personeel van Burger’s Zoo werkten goed mee. Ook de meeste leerlingen hebben hard gewerkt aan de opdrachten. Al met al een geslaagde excursie dus! 


In de tweede Week Ander Onderwijs hebben leerlingen uit 2 mavo kunnen genieten van gevarieerde en uitdagende activiteiten. De week is begonnen met een leerzame dag in Burgers Zoo. De leerlingen hebben in groepjes verschillende opdrachten moeten uitvoeren voor de vakken biologie, natuur- en scheikunde. Vooral de nieuwe vlindertuin was in trek bij de kinderen. 

Op dinsdag hebben we het Openluchtmuseum in Arnhem een stuk veiliger gemaakt door verschillende misdaden op te lossen. De woensdag stond in het teken van sportiviteit en creativiteit. De leerlingen konden kiezen uit een workshop boksen/karate, een workshop 'virtual reality' en een paardrijles. Alle activiteiten werden begeleid door een professional van buiten school. Aan het einde van de dag was de meerderheid van 2 mavo erg enthousiast over de verschillende workshops. 

De week werd afgesloten met een bezoek aan NEMO in Amsterdam. Na een ontspannende treinreis kwamen we aan bij het wetenschapsmuseum. De leerlingen konden zich op vier verschillende verdiepingen vermaken met diverse proefjes, tentoonstellingen en demonstraties. Aan het einde van de WAO waren de leerlingen toe aan een welverdiende vakantie! 


Afgelopen dinsdag 10 april heeft zich in de aula van de school een Taaldorp afgespeeld. Taaldorp is een lesvorm om de spreekvaardigheid van een vreemde taal te toetsen of te oefenen. In deze lesvorm wordt een Engels dorp nagebootst en voeren de deelnemers informele gesprekken. De bewoners worden gespeeld door leerlingen uit 3 tto, de bezoekers komen uit 3 mavo. De beoordelaars zijn docenten of  leerlingen uit 4 en 5 tto. 

Taaldorp is onderdeel van het keuzevak ‘Cambridge English’ op de mavo. Het doel van Taaldorp is leerlingen uit 3 mavo voorbereiden op hun Preliminary English Test (PET) in Amsterdam. Na het behalen van het ‘exam’ krijgen de geslaagde leerlingen een certificaat.

Daan van Kraaij (3m1, CEN-leerling): ‘’Ik vond het heel leuk en leerzaam. Het voeren van een gesprek in het Job centre vond ik lastig. De TTO-leerlingen waren goed voorbereid. Het is wel leuk dat we een keer iets anders doen dan leren uit een boek. Taaldorp vind ik veel leuker dan leren uit het boek.’’

Bekijk hier een aantal foto's van het Taaldorp!

Het Nationaal Kampioenschap Veldrijden was op 14 januari in Surhuisterveen in Friesland. Hugo deed mee in de categorie Nieuwelingen (jongens van 15 en 16 jaar). Hij heeft zilver gewonnen in een wedstrijd waarbij nummer 1 en 2 spannende strijd voerden om de kampioenstrui.