Vrijdag 12 maart 13.45 uur: de leerlingen zitten er klaar voor in lokaal 51. Ver uit elkaar, vanwege de coronamaatregelen, maar ze mogen natuurlijk ook niet spieken 😉. De tafels liggen vol met kladpapier, potlood, passer enz. Met een pak Kanjers erbij, kunnen de leerlingen van start. Er wordt hard gewerkt tot de laatste minuut. Daarna is het een aantal weken wachten op de uitslag.

Vorige week ontvingen we de resultaten en wederom is er een succes geboekt bij de wiskunde olympiade in de 2e ronde. We zijn trots op de  hele goede scores van Julie (5V), Kalle (4V) en Wiebe (4V).
Heel bijzonder is het dat Thijs (4V), net als vorig schooljaar, door mag naar de finale die in september zal plaatsvinden. Alle vier bedankt voor jullie deelname en gefeliciteerd met de behaalde resultaten!
 

 

Dinsdag 19 juni vond de prijsuitreiking van de Natuurkunde Olympiade plaats. Namens het Dorenweerd College was Niels Vooijs daarbij aanwezig.

Niels heeft zich afgelopen schooljaar via een voorronde en een tussenronde weten te plaatsen voor de eindronde van de Natuurkunde Olympiade. Niels had zich in een luxe positie gemanoeuvreerd, want hetzelfde heeft hij ook met de Scheikunde Olympiade bereikt! Hij moest een keuze maken tussen de twee vakken aangezien de eindronde tegelijkertijd plaats vond. Zijn passie ligt bij de Natuurkunde en Wiskunde, dus de keuze was snel gemaakt. Niels heeft zich de afgelopen week in Utrecht volledig laten onderdompelen in de natuurkunde. Samen met vijftien andere scholieren uit het hele land heeft hij een razend interessant en uitdagend programma van zes dagen gevolgd op de Universiteit Utrecht. De week is uiteindelijk afgesloten met een practicumtoets en een theoretische toets. Te midden van de aanstormende Einsteins heeft Niels het uitstekend gedaan en uiteindelijk is hij als tiende geëindigd. Een werkelijk fenomenale prestatie waar Niels hard voor heeft gewerkt. Uiteraard hebben de zes jaar natuurkundelessen hem daarbij geholpen, maar ook de mogelijkheid om Wiskunde-D te volgen op het Dorenweerd College heeft aan deze prestatie bijgedragen. Top gedaan! 


Dit schooljaar heeft de sectie biologie weer meegedaan aan de Biologie Olympiade Junior (BOJ).  De voorronde van deze competitie is op school gehouden met alle 3 havo en 3 vwo klassen. Dit jaar sprong vooral de havo eruit met goede resultaten. Drie leerlingen hebben het zo goed gedaan dat ze door mochten naar de tweede ronde. Rianne Kok, Maaike Wrekenhorst en Bart van Ek zijn uitgenodigd om in Almere op de Aeres Hogeschool een hele dag door te brengen. Ze hebben hier een heel gevarieerd biologisch programma gevolgd. De dag werd weer afgesloten met een toets. Ook hier hebben ze het weer heel goed gedaan. Zo goed zelfs dat Bart en Maaike zich, samen met twintig  andere leerlingen(10 havo en 10 vwo), hebben weten te plaatsen voor de eindronde.

De eindronde vond plaats op de Van Hall Larenstein Hogeschool in Velp. Daar hebben Bart en Maaike twee hele leuke dagen doorgebracht. Het programma bestond uit diverse excursies, college's, practica en een afsluitende eindtoets. Uiteraard was er ook voldoende tijd voor ontspanning en gezelligheid. Ze hebben overnacht bij de oude steenfabriek Panoven in Zevenaar waar ook heerlijk gebarbecued is. 

Helaas zijn Bart en Maaike net buiten de prijzen gevallen, maar alleen al het doordringen tot de finale ronde betekende dat Bart en Maaike ruim 10.000 leerlingen achter zich hebben gehouden en is een fantastische prestatie. 


Op maandag 23 april zijn leerlingen uit de tweede klassen samen met zestien begeleidende docenten op excursie geweest naar Burgers’ Zoo. De excursie was georganiseerd vanuit de vakken nask en biologie en bestond uit twee opdrachten. Voor het vak biologie gingen de leerlingen op onderzoek in de Bush en de Desert naar de klimaatkenmerken en de aanpassingen die planten hebben om te kunnen overleven in de betreffende klimatologische omstandigheden.

Voor het vak nask vergeleken de leerlingen het bewegen bij twee verschillende diersoorten. Deze opdracht sluiten de leerlingen af met een PowerPointpresentatie in de les.

Het was een mooie dag met maar een paar regendruppeltjes. Het weer, de docenten en het personeel van Burger’s Zoo werkten goed mee. Ook de meeste leerlingen hebben hard gewerkt aan de opdrachten. Al met al een geslaagde excursie dus! 


Twaalf leerlingen uit 4 havo en vwo trokken vandaag handschoenen en laboratoriumjas aan om een zogenaamde moord op het schoolplein te onderzoeken. Deze leerlingen volgen het talentuur Forensisch Onderzoek. Bij hun onderzoek stuitten ze vandaag op verschillende stille getuigen en natuurlijk ook het slachtoffer. Ze onderzochten vingerafdrukken, vergeleken DNA-materiaal op papier en bekeken andere zaken die kunnen helpen bij het oplossen van het misdrijf. 


Verschillende leerlingen van het Dorenweerd hebben in maart deelgenomen aan de Kangoeroewedstrijd 2017; de grootste reken- en wiskundewedstrijd van Nederland. Rembrandt en Yarno uit 1b2 hebben op mavo/havo-niveau gewonnen. De winnaars op havo/vwo-niveau zijn Amadou en Jip als duo en Elise Korsmit als individuele deelnemer. Gefeliciteerd! 


Tijdens WAO2 hebben de brugklasleerlingen deelgenomen aan een bèta-activiteit. Onder begeleiding van de scheikundesectie en de TOA’s hebben zij speciale moederdagcadeautjes gemaakt: crème, shampoo, zeepjes of tandpasta. Aangezien leerlingen in de brugklas nog geen bèta-vakken volgen, was het een erg leuke en leerzamen middag. Bekijk hier enkele foto's van de bèta-dag. 


Leerlingen van verschillende basisscholen uit de omgeving (Benulphus, Panorama, Dorendal, Paasberg en Meeuwenberg) hebben de afgelopen weken kennisgemaakt met het Dorenweerd College. Zij hebben zich gedurende drie ochtenden verdiept in biologie, scheikunde en natuurkunde. Waar bestaat eten uit? Welke reacties vinden plaats? Wat is kleur? Aan de hand van deze vragen hebben we theorie en praktijk gecombineerd. Allerlei aspecten zijn aan bod gekomen om uiteindelijk zelf ‘Milk en Fruit’ te maken, te verpakken en te proeven!

De leerlingen hebben elkaar uitgedaagd om een originele verpakking te ontwerpen en te maken. De verpakking met het grootste volume, het origineelste ontwerp en de beste slogan was het ultieme doel van de wedstrijd. De trotse winnaars van de Masterclass Science zijn Louise en Vera. Zij hebben een prachtige polo gewonnen! Kortom, alle gastleerlingen hebben hun talenten verkend en ontwikkeld als wetenschapper. We zien alle leerlingen natuurlijk graag terug op het Dorenweerd College.  

boj_1 boj_2 boj_3


Afgelopen zaterdag 14 maart 2015 vond in Burgers’ Zoo de tussenronde van de Biologie Olympiade Junior plaats. Niels Vooijs (3v) , Dani Vos en Maud Oosterveld (3h) waren uitgenodigd om aan dit evenement deel te nemen. In het hele land hebben  in totaal 12660 leerlingen meegedaan aan de voorronde. Van deze 12660 deelnemers zijn de beste 50 leerlingen van de havo en de beste 50 van het vwo geselecteerd.

Niels, Dani en Maud behoren dus tot de beste 100 middelbare scholieren biologie. Dit is op zichzelf al een fantastische prestatie. Als beloning mochten ze een erg leuke dag in Burgers’ Zoo doorbrengen. In de ochtend stond een uitgebreide rondleiding door het park op het programma.  Zo kregen ze onder andere  een kijkje achter de schermen in de ‘Ocean’. Na een goed verzorgde lunch werd in de middag een praktijkopdracht in de ‘Bush’, het overdekte regenwoud van Burgers’ Zoo, afgewerkt. Verder was er ook nog voldoende tijd om lekker door het park te struinen.

Een afsluitende toets bepaalde uiteindelijk welke 20 leerlingen op 4 en 5 juni naar Saxion Hogeschool  gaan voor de finale. 

En wat blijkt…. zowel  Dani Vos als Niels Vooijs behoren tot deze twintig leerlingen en mogen door naar de finale. Super gedaan!

Bas Hellinga
Olympiade coordinator Dorenweerd College

Workshop TU Delft

15 december 2014
TU delft 5 TU delft 1 TU delft 4
TU delft 3 TU delft 2

Eind november zijn een viertal leerlingen uit 5vwo naar de TUDelft geweest voor een workshop dag in het thema van Electrical Engineering en Technische informatica. Deze leerlingen moesten minimaal een 8,0 staan voor wiskunde en zeer gemotiveerd zijn voor extra uitdagingen.

Het doel van deze dag was een robot te bouwen en te programmeren, om zo een bom met infrarood straling te detecteren en vervolgens er naar toe te rijden. Tijdens deze dag hebben we veel geleerd over bovengenoemde studies en daarnaast hebben we ons uitstekend vermaakt. Onze groep heeft een excellent eindresultaat behaald en heeft het zelfs gepresteerd om de snelste tijd neer de zetten!

Deze dag is een echte aanrader voor natuur- en wiskundefreaks!

Dank aan onze professoren:
Laura Kahnt, Tim Bruins Slot, Joris en Simon Haanschoten