Ga jij naar de eerste klas en wil je een leuke, gezellige zaterdag met je nieuwe klasgenoten? Op zaterdag 1 september 2018 loopt het Dorenweerd College mee met de 72ste Airborne Wandeltocht. De deelname is kosteloos en er wordt gezorgd voor goede begeleiding. Voorafgaand aan de wandeling heb je een meet-and-greet met veteranen die hebben meegevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog en ‘s middags loop je de 10 kilometer met je nieuwe klasgenoten.

Meld je vóór donderdag 30 augustus 12.00 uur aan door hier te klikken en het formulier in te vullen. Dan zien we je zaterdag 1 september in Oosterbeek!

Ben je bovenbouw leerling en lijkt jou dit ook leuk? Geef je dan op als begeleider!

Heb je vragen? Mail ons via d.vangeest@dorenweerd.nl


Vijf Airborne Ambassadeurs van het Dorenweerd College doen op 22 september 2018 mee aan de herdenking van de Slag om Arnhem op de Ginkelse Heide. Zij horen bij de honderden parachutisten die gedropt worden uit oude Dakota's. Omroep Gelderland heeft Sven gevolgd, die straks ook een sprong boven de Ginkelse Heide gaat maken. Bekijk de reportage hier! 


Na een bitterkoude tweedaagse grondtraining afgelopen maart hebben de Dorenweerd Airborne-ambassadeurs Jort Huitink (5v), Edgar Staadegaard (4h) en Sven Veldhuis (5v) tijdens het Paasweekend hun eerste solo staticline-parachutesprong gemaakt. Bekijk hier de video van de parachutesprong!  

Vanaf vliegveld Breda International maakten zij ieder in totaal twee succesvolle sprongen. Niet alles liep perfect, zo lukte het Edgar niet helemaal om tegen de wind in te landen. Sven kwam bij zijn tweede sprong in plaats van op de dropzone op een erf van een boerderij terecht.  Na het springen werden, onder streng toezicht uiteraard, de parachutes door hen zelf gevouwen voor de volgende sprong.

Doel is het maken van een herdenkingssprong op de Ginkelse Heide op zaterdag 22 september 2018. Deze sprong maakt deel uit van een reeks van herdenkingsactiviteiten waar het Dorenweerd College bij betrokken is, zoals de Airbornewandeling en de bloemlegging op de begraafplaats in Oosterbeek.

De ambassadeurs moeten voor hun brevet nog drie sprongen maken. Het wachten is nu op gunstig weer. Dit houdt niet alleen zon in, maar ook weinig wind. Daarna zullen ze ‘current’ moeten blijven, wat in houdt een driemaandelijkse harnastest en een herhalingssprong eens in het half jaar.


Afgelopen weekend ondergingen vijf van de zes Airborne-ambassadeurs hun grondtraining. Aankomend weekend worden hopelijk de eerste echte parachutesprongen gemaakt. Het doel hiervan? Deelname aan de dropping op de Ginkelse Heide in september! 

Marin, Jort, Sven, Edgar, dhr. Lanters en dhr. Van Geest vormen samen het team van Airborne-ambassadeurs. Dit team wil de Airborne-gedachte van vrijheid en herdenken levend te houden binnen de school. Bijvoorbeeld door leerlingen meer te betrekken bij het verleden van deze omgeving. Voorbeelden van bestaande activiteiten zijn de bloemlegging op de begraafplaats in Oosterbeek en de deelname aan de YOUCEE-conferentie. Maar er worden ook nieuwe activiteiten georganiseerd, zoals deelname aan de dropping op de Ginkelse Heide en deelname aan de Airbornewandeltocht. 

YOUCEE conference 2015

7 oktober 2015

Van 16 tot 20 september hebben vier leerlingen van het Dorenweerd College de kans gekregen om mee te mogen doen aan YOUCEE, wat staat voor European YOUth Conference commEmoration across bordErs. YOUCEE is een jaarlijkse internationale jeugdconferentie, waarbij 100 tot 200 scholieren uit zes Europese landen stil staan bij de prijs die betaald is tijdens de Slag om Arnhem (1944) om te komen tot een democratisch en vrij Europa.

Dit jaar mocht ik samen met Annetje Gleichman (5V3), Bo Speijers (5V3) en Jan-Hein Kloppenberg (5V1) naar YOUCEE, wiens thuisbasis zich bevindt in de Oranje Kazerne te Schaarsbergen. Wij hebben onder andere kennis gemaakt met Armun (ARnhem Model United Nations, oftewel een dag debatteren over hedendaagse onderwerpen in het Arnhemse Stadhuis), het Airborne Museum te Oosterbeek, de Battlefield tour, de Poolse herdenking te Driel en de bloemlegging op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek.

Tussen al deze mooie maar serieuze momenten door, was er nog genoeg tijd om andere geplande maar ontspannende activiteiten te doen, zoals disco bowlen en barbecueën. Dan waren er ook nog de ongeplande, maar misschien nog wel leukere momenten van YOUCEE 2015: 30 kilometer in de stromende regen fietsen met charmante regenponcho’s aan, ’s avonds formeel gekleed bij de McDonalds eten, midden in de nacht naar een ander gebouw moeten verhuizen door spontane lekkage en tot twee uur ’s nachts zitten kaarten omdat het gewoon te gezellig was om te stoppen. Kortom, een ervaring die ik voor altijd zal onthouden.
Carmen Kloppenberg (4V1)

DSCN8301 DSCN8352 DSCN8331

Al vele jaren leggen de brugklas leerlingen van onze school bloemen bij de graven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek tijdens de officiële herdenkingsdienst. Dit jaar stonden maar liefst 240 leerlingen en hun mentoren stil bij hen die hun leven geven voor onze vrijheid!

Dit jaar werden 10 van onze leerlingen uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een herbegrafenis van soldaten van de Slag om Arnhem. Het was een zeer indrukwekkende dienst. Als school vinden we het een grote eer om ieder jaar betrokken te zijn bij de Airborne herdenkingen.

_MG_8359 Airborn herbegrafenis 3