7 oktober 2015

YOUCEE conference 2015

Van 16 tot 20 september hebben vier leerlingen van het Dorenweerd College de kans gekregen om mee te mogen doen aan YOUCEE, wat staat voor European YOUth Conference commEmoration across bordErs. YOUCEE is een jaarlijkse internationale jeugdconferentie, waarbij 100 tot 200 scholieren uit zes Europese landen stil staan bij de prijs die betaald is tijdens de Slag om Arnhem (1944) om te komen tot een democratisch en vrij Europa.

Dit jaar mocht ik samen met Annetje Gleichman (5V3), Bo Speijers (5V3) en Jan-Hein Kloppenberg (5V1) naar YOUCEE, wiens thuisbasis zich bevindt in de Oranje Kazerne te Schaarsbergen. Wij hebben onder andere kennis gemaakt met Armun (ARnhem Model United Nations, oftewel een dag debatteren over hedendaagse onderwerpen in het Arnhemse Stadhuis), het Airborne Museum te Oosterbeek, de Battlefield tour, de Poolse herdenking te Driel en de bloemlegging op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek.

Tussen al deze mooie maar serieuze momenten door, was er nog genoeg tijd om andere geplande maar ontspannende activiteiten te doen, zoals disco bowlen en barbecueën. Dan waren er ook nog de ongeplande, maar misschien nog wel leukere momenten van YOUCEE 2015: 30 kilometer in de stromende regen fietsen met charmante regenponcho’s aan, ’s avonds formeel gekleed bij de McDonalds eten, midden in de nacht naar een ander gebouw moeten verhuizen door spontane lekkage en tot twee uur ’s nachts zitten kaarten omdat het gewoon te gezellig was om te stoppen. Kortom, een ervaring die ik voor altijd zal onthouden.
Carmen Kloppenberg (4V1)

DSCN8301 DSCN8352 DSCN8331