17 mei 2017

Uitwisseling Polen, Krakau van 8 t/m 12 mei

Op maandag 8 mei vertrokken we met 16 tvwo3 leerlingen en 2 begeleiders naar Krakau, Polen. De reis verliep voorspoedig en na aankomst verliet iedereen de parkeerplaats met zijn/haar gastgezin. Het weerzien met de leerlingen uit Polen was allerhartelijkst.

 Op dinsdag zijn we met de hele groep naar Schindlers Factory geweest. De plek waar in de oorlog zoveel mensen zijn gered door Oscar Schindler, bij velen bekend door de gelijknamige film. Na een tocht door het Joodse kwartier zijn de kinderen met hun gastouders en Poolse leerlingen verder op pad gegaan.

 Woensdags zijn we met de hele Nederlandse groep naar Auschwitz en Birkenau gegaan. Een waanzinnig indrukwekkende dag, waarbij het onvoorstelbare werkelijkheid wordt. De gruwelijkheden die hebben plaatsgevonden daar, moesten sommigen van ons echt even verwerken. Het is ook onvoorstelbaar om rond te lopen op een plek waar zoveel mensen om het leven zijn gebracht. Het was een lange dag, het bezoek nam meer dan 6 uur in beslag. Overbodig te vermelden dat iedereen daarna moe en vol naar huis ging.

 Op donderdag kregen de leerlingen op school workshops over de Joodse cultuur. Na een lunch was er een GPS tour door de stad, waarin alle belangrijke hoogtepunten van de stad aangestipt werden. De prachtige gebouwen, de vele kathedralen (Krakau heeft er maar liefst 120!), met bijbehorende mooie verhalen en legendes, werden hierbij bezocht.

 Vrijdags begonnen we de dag met een lange rondleiding door de Joodse buurt, waarbij we, met stromende regen, heel veel hebben gezien en geleerd over de tijd waarin en de manier waarop de Joodse bevolking daar leefde. Na een korte evaluatie op school over de afgelopen week en een prijsuitreiking voor de beste groep van de GPS tour zijn we na de lunch naar de parkeerplaats gelopen en hebben we afscheid moeten nemen van de zeer gastvrije mensen die ons zo goed hebben opgevangen en begeleid gedurende de week.

 Rest ons te vermelden dat we zeer trots zijn op onze leerlingen. Iedereen was gezellig, geïnteresseerd en zeer leergierig. We hebben veel lol gehad samen en ook de moeilijke momenten, na Auschwitz, samen goed doorstaan. We kunnen terugkijken op een prachtige week!

 Groet,

 Esther Lucassen & Natascha Waterink