19 december 2016

Dag van het Lagerhuis


Op vrijdag 9 december zijn we met 13 leerlingen uit 4mavo naar het gemeentehuis in Arnhem geweest voor de Dag van het Lagerhuis. Er waren meerdere scholen vanuit Gelderland die allemaal meededen aan het jongerendebat. Toen we in het gemeentehuis aankwamen zag het er allemaal erg serieus uit. Na een lekkere lunch werden we ontvangen in de Raadszaal. We hadden ons allen netjes aangekleed en werden daar als echte Tweede Kamer leden behandeld. Er werd kort een praatje gehouden en er werd verteld wat de bedoeling was.

 

Vervolgens gingen we naar drie verschillende zalen en kregen we een workshop. Daar werd ons verteld waar we op moesten letten: goede argumenten, iets uit eigen ervaring vertellen, humor gebruiken enz. Dit hebben we ook geoefend.

Toen begon het echte debat. De eerste drie stellingen waren goed te doen, omdat we daar mee hadden geoefend. We hadden thuis ook argumenten opgezocht. Nadat er over alle drie de stellingen gediscussieerd was, maakte de jury bekend wie er naar de finale ging en wie er tweede en derde waren geworden. Onze school mocht door naar de finale! Die werd gespeeld tegen een school die had gewonnen in een andere zaal. Tijdens de finale moesten wij tegen een school die al debatlessen op school had gehad. Dus dit zou geen makkelijk debat worden.

Helaas verloren we de finale. Maar het was ook een hele moeilijke stelling: “Voortaan moet de helft van de leden van de Provinciale Staten gekozen worden en de andere helft moet door loting worden bepaald.” Wij moesten voor zijn. Hier hadden we van tevoren geen argumenten over op kunnen zoeken. Dit was echt een zeer pittig debat. Het andere team gebruikte veel vergelijkingen zoals toen ze het opende  met  “Loten doe je met de loterij, niet met de Provinciale Staten.”

Helaas hebben we die niet gewonnen. Maar wat wilden wij het graag en wat deden wij ons best. Jammer, maar de tweede plaats was ook een hele eer! De dag was erg leerzaam en interessant Ik vond het leuk om te doen en ben trots op mezelf en ons team dat we tweede zijn geworden. We kregen de vraag aan het begin van de dag of we er over na wilden denken of we op deze dag meer hadden geleerd dan op school of juist niet. Aan het einde vroegen ze het weer en iedereen zei: “Ja we hebben veel meer geleerd dan op een normale dag.” Als je ooit de kans krijgt om zoiets te doen: ik zeg doen!

Enkele leerlingen uit 4mavo