Koninklijk bezoek

Om half acht ’s ochtends stonden we met een klein groepje voor het gemeentehuis in Oosterbeek, voor de jaarlijkse kunstroute. Dit jaar extra bijzonder, want niemand minder dan onze nieuwe koning en koningin kwamen rond 11 uur op bezoek om de stands met kunstwerken af te lopen.

Niemand van ons had er veel van verwacht. Een keertje wuiven misschien en dan weer terug de bus in. De stands en onze tassen werden gecontroleerd en ieder van ons kreeg een eigen naambordje op. Rond 10 uur stonden we weer bij onze stand, en nu was het wachten op het koninklijk bezoek.

We oefenden met z’n allen nog even onze lach voordat ze zouden komen. Twee mannen van de organisatie liepen een stuk voorop om aan te geven wanneer de koning en koningin de hoek om kwamen.

De bus stopte voor de kunstroute, omringt met pers, bewaking en andere auto’s. Mensen van alle kanten waren naar Oosterbeek gekomen om het bezoek te kunnen bekijken, in de hoop zelf nog een blik van onze nieuwe koning en koningin op te kunnen vangen.

Het werd steeds drukker en rumoerig. Iedereen maakte foto’s vanachter de stand-zijlen, en in ons groepje was duidelijk te merken dat de zenuwen erg opkwamen.

Voordat we het wisten kwam het koninklijk paar de hoek om. Ze zochten contact met de menigte achter de hekken, namen cadeaus aan en namen vrij veel tijd om een praatje te maken met iedere kunstenaar. Enkele seconden erna stond het paar dan eindelijk voor ons.

Ze lieten duidelijk merken dat ze onder de indruk waren van alle kunstwerken, en ook over onze stand waren ze erg positief. We hadden kunstwerken van basisscholen en van onze eigen tekenklassen hangen versierd met ballonnen. En ook de kunstroute poster hing er.

‘Wat zit er hier in de grond dat er hier zoveel goede kunstenaars zijn?’ we hoorden het Alexander nog zeggen voordat het paar vrij snel erna verder ging.

Een vrij lange ontmoeting ging super snel voor bij, maar was echt ontzettend bijzonder! Het was een hele mooie ervaring die we van ontzettend dichtbij konden beleven. Iets wat wij allemaal nooit zullen vergeten!

Door: Femke van Dorland (leerling  uit 4 havo)

l.o. AFFICHE KR 2013 A4.indd

 

Reageer!