TTO students participated in the MUN at the International School of the Hague this past weekend. Students represented Andorra and Morocco and debated topics related to the conference theme: “Peace, Justice & Inclusive Societies”.  More than 1,000 people from 12  countries participated in the conference, making it one of the largest MUNs in the Netherlands. 


Van 15 tot en met 19 mei namen tien leerlingen uit 4 vwo deel aan het Model European Parliament (MEP). Samen met leerlingen van twaalf Gelderlandse scholen zijn zij afgelopen week in Arnhem gweest. Elke school vertegenwoordigde met hun delegatie een bepaalde Europese lidstaat. Wij vertegenwoordigden dit jaar Denemarken. In drie dagen werden tien Europese problemen zo goed mogelijk opgelost. In een commissie werkte iedere leerling samen met twaalf leerlingen van de andere scholen onder leiding van een 5 vwo-er die vorig jaar had gewonnen (van onze school Esmee Streefkerk). Op donderdag en vrijdag volgde een plenair debat in het gemeentehuis van Arnhem. Voorbereiden, lobbyen, debatteren, wandelgang gesprekken voeren en avondprogramma’s volgen, maar vooral veel plezier, dat is MEP!

Bekijk hier enkele foto's van MEP 2017! 


Afgelopen dinsdag brachten de brugklasleerlingen in het kader van de WAO een bezoek aan Gent in België. Gent was één van de belangrijkste steden in de middeleeuwen. Leerlingen hebben Gravensteen bezocht en de stad bekeken vanaf het water. Dit allemaal ter ondersteuning van het onderzoek waarbij zij nagaan wat er komt kijken bij het ontstaan van de stad en het leven in de middeleeuwen. Het eindproduct behorende bij het onderzoek, is het maken van een historische gids.  Bekijk hier enkele foto's van het bezoek aan Gent. 


Vandaag gaat Nederland naar de stembus. Gisteren brachten, met een opkomst van ruim 80% 493 bovenbouw-leerlingen van het Dorenweerd College alvast hun stem uit in een schaduwverkiezing. Of dit ook een voorbode is voor de echte verkiezingsuitslag, valt natuurlijk nog af te wachten. GroenLinks van Jesse Klaver werd de grootste in de verkiezingsuitslag onder 495 scholen (30 zetels). Op het Dorenweerd echter was D’66 de grootste met 40 zetels! Maar GroenLinks deed het op het Dorenweerd zeker niet slecht en eindigde met 37 zetels. De derde partij (28 zetels) werd, net als in de landelijke scholierenverkiezingen (24 zetels) de VVD. Naast veel andere debuterende partijen in de Tweede Kamer was de meest opvallende winnaar op het Dorenweerd de Piratenpartij met maar liefst 6 zetels! De PVV kreeg op het Dorenweerd maar 10 zetels, minder dan de 20 landelijk. De gemiddelde leerling op het Dorenweerd geeft dus de voorkeur aan progressieve politiek.


De sectie Economie organiseerde in dit verkiezingsjaar wederom een college “Politiek en Economie”. Onder leiding van dhr. Slagter kregen leerlingen uit 5 en 6 vwo van hun klasgenoten uitleg over de economische standpunten van vijf grote partijen (VVD, PVV, CDA, D66 en SP). Op woensdag 15 maart gaat een aanzienlijke groep van deze leerlingen voor het eerst naar de stembus. Onderwerpen als werkgelegenheid, pensioenen, Europa, belastingen en economische groei kwamen door middel van PowerPointpresentaties tot leven. Stemmen is een democratisch recht, maar de keuze moet wel op feiten, niet op fabels en loze beloften zijn gebaseerd. 


Dinsdag 21 februari zijn alle brugklassen van het Dorenweerd College naar de tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ in Museum het Valkhof te Nijmegen geweest. De leerlingen zijn rondgeleid door enkele deskundige en bevlogen gidsen, waaronder onze eigen docent Robin Jansen. De leerlingen hebben de afgelopen weken veel geleerd over de Romeinse Tijd en de gladiatoren speelden een belangrijke rol in deze cultuur. De leerlingen reageerden enthousiast op de verhalen en bijzondere overblijfselen die ze te zien kregen. 


Donderdag 2 februari is het debatteam van het Dorenweerd College naar het stadhuis in Arnhem gereisd. Daar ging ons meidenteam de strijd aan tegen andere scholen in drie rondes. De rondes bestonden uit een 1-op-1 debat of een v-rede (gedaan door Kayleigh, Marie en Fleur), een vast debat en een 360-graden debat. Na drie op het nippertje verloren rondes hadden we acht punten verzameld. Dit was helaas niet genoeg om door te gaan naar de halve finale, maar we hebben een super gezellige en leuke dag gehad! – De junior-debaters, Tess vd Heiden en Lune Gross

Bekijk hier alle foto's van de debatmiddag in Arnhem! 


Dorenweerd TTO students have been active again. This time they participated in the CALSMUN at Cals College in Nieuwegein. The conference title was Achieving Equality: Creating Pathways to Equal Opportunity. The students participated in debates on enhancing the power of women in economic situations, improving humanitarian aid to refugee children, strengthening the economic position of farmers in developing countries, resolving territorial disputes in the South China Sea and much more. The students represented Greece, Iraq, Egypt, Bolivia and South Sudan. 


Op vrijdag 9 december zijn we met 13 leerlingen uit 4mavo naar het gemeentehuis in Arnhem geweest voor de Dag van het Lagerhuis. Er waren meerdere scholen vanuit Gelderland die allemaal meededen aan het jongerendebat. Toen we in het gemeentehuis aankwamen zag het er allemaal erg serieus uit. Na een lekkere lunch werden we ontvangen in de Raadszaal. We hadden ons allen netjes aangekleed en werden daar als echte Tweede Kamer leden behandeld. Er werd kort een praatje gehouden en er werd verteld wat de bedoeling was. (meer…)


Ten enthusiastic 2nd and 3rd year TTO students participated in the FirstMUN at Vechtdale College in Hardenberg from November 11-13.  The conference theme was “Seven Billion and Counting” and focused on how to respond to overpopulation issues related to the economy, agriculture, education, and healthcare. The students represented the USA, Thailand, China, Egypt, South Africa, and Spain on various General Assembly committees.