Dit jaar kon je je als je in mavo 4 zat opgeven voor het debatteren tegen anderen scholen over bepaalde stellingen. Hier deden 12 leerlingen aan mee. Deze stellingen kregen wij van tevoren thuis gestuurd, zodat we deze goed konden uitzoeken. Voor elke stelling moesten we de voors- en tegens verzinnen om deze uiteindelijk te gebruiken voor de dag zelf. Op de dag zelf waren we natuurlijk allemaal netjes;  de meeste jongens strak in het pak en meisjes op hakken en mooie jurkjes of bloesjes. Hiermee maakte we natuurlijk al een mooi statement. We gingen eerst een korte workshop doen waarbij we leerde hoe je je mening en argument moet presenteren en duidelijk laat overkomen. Hierna begonnen de eerste rondes en ging je dus tegen anderen scholen debatteren. In deze eerste rondes wonnen we natuurlijk en gingen we door naar de finale! In de finale werden we uiteindelijk 2de. We waren natuurlijk allemaal heel trots en iedereen heeft heel erg genoten en veel geleerd van deze dag. Niemand klaagde deze dag, iedereen genoot volop omdat we allemaal dat deden wat we leuk vonden. Voor mij persoonlijk: ik vind het altijd erg leuk om me met dingen te bemoeien en mijn mening te uiten. Het was echt een super leuke dag die ik nooit meer zal vergeten, een hele ervaring rijker! 

 – Helena Hubrecht (4m2) 

Bekijk hier enkele foto's van het Lagerhuis! 


Donderdag 2 februari is het debatteam van het Dorenweerd College naar het stadhuis in Arnhem gereisd. Daar ging ons meidenteam de strijd aan tegen andere scholen in drie rondes. De rondes bestonden uit een 1-op-1 debat of een v-rede (gedaan door Kayleigh, Marie en Fleur), een vast debat en een 360-graden debat. Na drie op het nippertje verloren rondes hadden we acht punten verzameld. Dit was helaas niet genoeg om door te gaan naar de halve finale, maar we hebben een super gezellige en leuke dag gehad! – De junior-debaters, Tess vd Heiden en Lune Gross

Bekijk hier alle foto's van de debatmiddag in Arnhem! 


Dorenweerd TTO students have been active again. This time they participated in the CALSMUN at Cals College in Nieuwegein. The conference title was Achieving Equality: Creating Pathways to Equal Opportunity. The students participated in debates on enhancing the power of women in economic situations, improving humanitarian aid to refugee children, strengthening the economic position of farmers in developing countries, resolving territorial disputes in the South China Sea and much more. The students represented Greece, Iraq, Egypt, Bolivia and South Sudan. 


Op vrijdag 9 december zijn we met 13 leerlingen uit 4mavo naar het gemeentehuis in Arnhem geweest voor de Dag van het Lagerhuis. Er waren meerdere scholen vanuit Gelderland die allemaal meededen aan het jongerendebat. Toen we in het gemeentehuis aankwamen zag het er allemaal erg serieus uit. Na een lekkere lunch werden we ontvangen in de Raadszaal. We hadden ons allen netjes aangekleed en werden daar als echte Tweede Kamer leden behandeld. Er werd kort een praatje gehouden en er werd verteld wat de bedoeling was. (meer…)


Vorige weekend hebben veertien leerlingen van het Dorenweerd College deelgenomen aan de Model United Nations conferenties op het Lorentz Lyceum in Arnhem. De leerlingen zijn met elkaar in debat gegaan over uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld over veiligheid, duurzame ontwikkeling en internationale onderwijsprojecten. Het was een erg leuke en leerzame ervaring!  


Alweer een week geleden begon mijn grote avontuur. Samen met mijn mede-gedelegeerde vertrok ik zondag naar Assen voor MEP nationaal 2016. Ik zat wederom bij de commissie Milleubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Dit maal was het onderwerp van het vraagstuk het verminderen van roken in de EU.

‘s Middags kwamen we aan in Assen waar twee commissies zouden vergaderen. Die middag hadden we een teambuilding activiteit met als doel om elkaar te leren kennen en beter in groepsverband te leren werken. Na een gezamelijke maaltijd vertrokken ik en Sophie Nanninga naar ons gastgezin in Assen.  (meer…)


renkums scholierendebat

Op 15 maart 2016 om 19.00 uur vindt er in de aula van het Dorenweerd College weer het 11de Renkums Scholierendebat plaats.
De deelnemers zijn naast twee teams van het Dorenweerd College en twee teams van het Pantarijn uit Wageningen ditmaal maar liefst een viertal teams uit België. Een tweetal teams van het St. JansCollege uit Meldert en een tweetal teams van het St. GertrudisCollege uit Landen.
De jury wordt gevormd door de rector van Meldert, dhr. R.Severeyns  en dhr. G.Maessen uit Doorwerth plus de Renkumse dorpsdichter Bianca Hendriks en de burgemeester van de Gemeente Renkum Jean Paul Gebben. Naast de jaarlijkse wisselbeker voor het beste team is er een prijs van de publieksjury voor de beste debater van het toernooi 2016.
De Belgen worden ondersteund door een uitgebreide supporters schare. Alle reden om ook massaal de eigen Nederlandse teamleden te komen ondersteunen: medeleerlingen ouders, buren, vrienden en bekenden zijn hartelijk welkom en geheel gratis. De start is om 19.00 uur precies.