Morgen is het zover: de Cito-toets voor leerlingen uit groep 8 begint. Natuurlijk een erg spannend moment.. Wij wensen alle achtstegroepers heel veel succes! 


Dit jaar hebben wij weer met een groot aantal leerlingen meegedaan aan Olympic Moves. Leerlingen uit verschillende klassen, verschillende leerjaren en van verschillende niveaus hebben erg veel plezier beleefd door samen te sporten. Hierdoor zijn er weer nieuwe vriendschappen ontstaan.

Wat ook leuk was om te zien, is dat leerlingen samen extra trots waren en zich verbonden voelden met onze school. Ook niet onbelangrijk: we zijn helemaal blessurevrij de dag doorgekomen. Dit jaar hebben in totaal 114 leerlingen deelgenomen aan Olympic Moves. Tot nu toe is één hockeyteam al zeker van een plek in de nationale finale in Papendal. Volgende week dinsdag (17 april) komen daar wellicht nog andere teams bij!

Bekijk hier een aantal foto's van Olympic Moves! 


TTO 2 students participated in a public speaking workshop given by Marc Norris from the UK. This workshop is preparation for the Junior Speaking Contest in TTO 3. Students learned about using ethos, pathos, and logos to persuade their audience.

TTO


Afgelopen dinsdag 10 april heeft zich in de aula van de school een Taaldorp afgespeeld. Taaldorp is een lesvorm om de spreekvaardigheid van een vreemde taal te toetsen of te oefenen. In deze lesvorm wordt een Engels dorp nagebootst en voeren de deelnemers informele gesprekken. De bewoners worden gespeeld door leerlingen uit 3 tto, de bezoekers komen uit 3 mavo. De beoordelaars zijn docenten of  leerlingen uit 4 en 5 tto. 

Taaldorp is onderdeel van het keuzevak ‘Cambridge English’ op de mavo. Het doel van Taaldorp is leerlingen uit 3 mavo voorbereiden op hun Preliminary English Test (PET) in Amsterdam. Na het behalen van het ‘exam’ krijgen de geslaagde leerlingen een certificaat.

Daan van Kraaij (3m1, CEN-leerling): ‘’Ik vond het heel leuk en leerzaam. Het voeren van een gesprek in het Job centre vond ik lastig. De TTO-leerlingen waren goed voorbereid. Het is wel leuk dat we een keer iets anders doen dan leren uit een boek. Taaldorp vind ik veel leuker dan leren uit het boek.’’

Bekijk hier een aantal foto's van het Taaldorp!


Na een bitterkoude tweedaagse grondtraining afgelopen maart hebben de Dorenweerd Airborne-ambassadeurs Jort Huitink (5v), Edgar Staadegaard (4h) en Sven Veldhuis (5v) tijdens het Paasweekend hun eerste solo staticline-parachutesprong gemaakt. Bekijk hier de video van de parachutesprong!  

Vanaf vliegveld Breda International maakten zij ieder in totaal twee succesvolle sprongen. Niet alles liep perfect, zo lukte het Edgar niet helemaal om tegen de wind in te landen. Sven kwam bij zijn tweede sprong in plaats van op de dropzone op een erf van een boerderij terecht.  Na het springen werden, onder streng toezicht uiteraard, de parachutes door hen zelf gevouwen voor de volgende sprong.

Doel is het maken van een herdenkingssprong op de Ginkelse Heide op zaterdag 22 september 2018. Deze sprong maakt deel uit van een reeks van herdenkingsactiviteiten waar het Dorenweerd College bij betrokken is, zoals de Airbornewandeling en de bloemlegging op de begraafplaats in Oosterbeek.

De ambassadeurs moeten voor hun brevet nog drie sprongen maken. Het wachten is nu op gunstig weer. Dit houdt niet alleen zon in, maar ook weinig wind. Daarna zullen ze ‘current’ moeten blijven, wat in houdt een driemaandelijkse harnastest en een herhalingssprong eens in het half jaar.


In februari zijn een aantal leerlingen uit 4 havo, 4 vwo en 5 vwo op uitwisseling geweest naar Finland. Ze verbleven in gastgezinnen in de plaatsjes Mantta en Jamsa. In april zullen de leerlingen van de twee Finse scholen bij ons te gast zijn, zodat leerlingen van het Dorenweerd ons kikkerlandje kunnen laten zien.

Benieuwd naar Finland en haar inwoners? Bekijk dan de video's van Robin & Lune en Kiki & Ruben. Deze video's hebben de leerlingen gemaakt ter voorbereiding op de uitwisseling.


Op vrijdag 16 maart vond Olympic Moves zaalvoetbal voor klas 2 plaats in Veenendaal. De leerlingen hebben het erg naar hun zin gehad en met trots kunnen we zeggen dat het Dorenweerd College tweede is geworden!  


Zondag 18 maart heeft een groep leerlingen samen met enkele docenten meegedaan aan het Rondje Nederland in het Openluchtmuseum Arnhem. Met deze loop hebben we zoveel mogelijk geld willen ophalen voor het Dorenweerd Team Alpe d’HuZes, zodat dit team op 7 juni door mee te fietsen een bijdrage kan leveren aan de strijd voor de overwinning op kanker (KWF Kankerbestrijding). Op dit moment zijn de leerlingen bezig het geld bij de sponsoren te innen, dus het is nog niet bekend wat het eindbedrag van “de lopers voor fietsers” zal worden, we gaan in elk geval uit van een mooie bijdrage.

Zo’n 50 leerlingen uit klas 2 (mavo, havo en vwo) en 3 mavo hebben samen met mw. Jette Laurman en mw. Els Peters de 5 kilometer gelopen. De snelste jongen was Jordi Verplak uit 2H2 met een tijd van 23:21, het snelste meisje Diede Stoel uit 2T1 met 32:45. We zijn hartstikke trots op alle bikkels die de snijdende kou hebben getrotseerd om er weer een geslaagde, sportieve activiteit van te maken! 

Klik hier om meer foto's van Rondje NL te zien! 


Woensdag 7 maart zijn we met onze lo2 klas naar het CIOS gegaan. Dit is een sportopleiding waarin je alles leert over sporten (tenmiste dit was hoe ik dacht dat het was voordat ik er was geweest). Ik ging er heen en ik denk veel van mijn klas met het idee “het zal wel” en “chill een paar uur minder les”. Toen we er aankwamen was het al meteen anders dan verwacht. Het was namelijk een ontzettend mooie en moderne school. Er was een turnzaal, zwembad, atletiekbaan, gymzalen, judozaal enz… Verder kregen we een rondleiding door de school, en deden we activiteiten waarin de docent ons als liet nadenken over bepaalde activiteiten. Dit deden ze door bijvoorbeeld te vragen “en hoe zou jij deze oefening nou beter maken”. Dit was natuurlijk voor ons super leuk en een hele leuke uitdaging die we dan ook allemaal aannamen. Ook deden we mee met een les derdejaars studenten die een stageles moesten geven. Daar moesten we allerlei kinderdansjes doen, wat heel grappig was.

Ik denk dat we na deze dag allemaal verbaasd waren over hoe leuk en leerzaam deze school is. Veel leuker en leerzamer dan iedereen van te voren had gedacht. Ik vind het ontzettend leuk en goed dat we dit met de LO2 klas hebben gedaan, want zou anders nooit overwegen naar deze school te gaan. Nu is er een hele grote kans dat dit wel gebeurt. Het was dus een ontzettend leuke en interessante dag!

Helena Hubrecht (4m2) 


In de week van 11-17 maart 2018 krijgen we 19 leerlingen uit Turkije, Italië, Frankrijk en Zweden op bezoek. Samen met onze leerlingen nemen ze deel aan het P.E.A.C.E.- project waarbij ze allerlei verschillende opdrachten maken rondom onder meer gelijkheid, verdraagzaamheid en respect. Het samen-werkingsproject wordt gefinancierd door de EU en kost de leerlingen dan ook geen geld. Onze leerlingen nemen de gasten een week op in hun gezin en hun leven. Eind van dit jaar en volgend schooljaar volgen dan nog drie uitwisselingen waarbij enkele leerlingen van onze school op bezoek gaan bij scholen in Italië, Frankrijk en Zweden. Ook zij zullen dan in gastgezinnen verblijven.